Акция на прокуратурата в София и Силистра. Разследва се източване на

...
Акция на прокуратурата в София и Силистра. Разследва се източване на
Коментари Харесай

Гешев: Прокуратурата и МВР с мащабно разследване за източване на НОИ

Акция на прокуратурата в София и Силистра. Разследва се източване на Национален осигурителен институт. Схемата е обвързвана с издаване на подправени данни за трудов стаж. Това заяви в ефира на NOVA заметник-главният прокурор Иван Гешев. По неофициална информация измежду обвинените е бащата на певицата Тита.

Поредната интервенция е на Спецпрокуратурата, МВР – Силистра и ГДБОП. Тя се организира в  Силистра и София и е за обезвреждане на група за източване на бюджета на Национален осигурителен институт. " В момента се прави обиск в жилището на мъж, който е татко на певица. Той е началник на клон на осигурителния институт ", сподели още Гешев.

По думите му става въпрос за машинация с трудов стаж - обезпечаване на миньорски пенсии. Задържа се дебитната карта на претендента до момента в който той изплати парите за услугата. Тя коствала 10 000 лв., а " възнаграждението " членовете на групата получавали с така наречен „ забавено заплащане ”.

" Потърпевша е страната. Всички български жители са пострадали. Защото се източва бюджета на Национален осигурителен институт ", разяснява Иван Гешев. 

До 15 дни Ветко и Маринела Арабаджиеви би трябвало да бъдат екстрадирани. Това заяви в " Здравей, България " заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

" В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за следствие до испанските управляващи. С нея поискахме обиск и следствие на въпросния парцел. Изискахме и персонален обиск на лицето Георги Семерджиев и в случай че в парцела се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви да им бъдат осъществени персонални обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до способените управляващи, само че там не са открити. Не е ясно какъв брой време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се търси със заповед за арест от швейцарските управляващи по обвиняване за трафик на опиати в изключително огромни размери. Затова е арестуван дружно с тях ", изясни още Гешев.

Той добави, че против Семерджиев имало опит за нападение, само че все още няма задържан за действието. Заместник-главният прокурор осведоми още, че Арабаджиеви не са се съпротивлявали при задържането им. " Може би още през днешния ден ще бъде преведена европейската заповед за арест и до 15 дни може да бъдат екстрадирани. Ако няма единодушие следва дело на две правосъдни инстанции ", разяснява Гешев.

Той разкри и последните детайлности за акцията в квартал " Орландовци: " Ако не са привлечени като обвинени ще бъдат упрекнати 14 души с един лидер - Коце Белия.  В този регион на София е престъпен престиж. Обвинен за рязане на мантинели, тежки грабежи – на поща, разпространяване на опиати, гробищна мафия и други. 90% от арестуваните в акцията са от клана " Гольовци ". И двамата арестувани служители на реда ще бъдат привлечени като обвинени. У единия от тях е намерено известно количество опиати. Те са дългогодишни чиновници на „ Охранителна полиция ”. Единият е уволняван, другия е в развой на избавление ", заключи заместникът на основния обвинител на страната. А двамата арестувани чиновници на реда са получавали пари за обезпечаване на " чадър ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР